Recursos per centres educatius

Els Recursos que oferim pels centres educatius estan disponibles tant per les escoles i instituts dels Pobles Cuidadors com per aquells centres d’altres municipis que vulguin formar part del Programa Escoles que cuiden.

Elaboració de protocols d’actuació en situacions de malaltia, mort i dol en la comunitat educativa

És important que els centres educatius estableixin protocols d’actuació que facilitin l’acompanyament de l’alumnat, els pares i les mares, així com de les persones professionals del centre en situacions, en el si de la comunitat escolar, de malaltia greu, mort i dol davant la pèrdua.  Disposar de protocols adaptats als vostres valors i característiques us evitarà, quan arribi el moment, haver d’improvisar.


Formació en pedagogia de la mort i el dol per personal docent i no docent

Si voleu acompanyar adequadament alumnes, famílies i professionals de la vostra comunitat educativa en situacions de malaltia, mort i dol, així com si voleu contribuir a l’educació de l’alumnat entorn l’experiència de la vida, la mort, la pèrdua i el dol, és fonamental impulsar i facilitar el treball personal i l’adquisició de coneixements i competències centrades en la pedagogia de la mort i el dol per part de l’equip professional del centre.

Per això posem a la vostra disposició accés a formacions de qualitat impartides per persones de referència.


Maletes pedagògiques des d’Infantil fins a Batxillerat

Totes les persones, en diferents moments de la nostra vida, haurem de fer front a l’experiència de la malaltia, la mort i el dol. En la infància i adolescència també podem viure, a més, processos de canvi significatius, com ara la separació de pares i mares o canvis d’escola. Els nens i nenes, i els nois i les noies, sovint poden ensenyar les persones adultes com viure aquests moments, però, al mateix temps, és important que des del currículum acadèmic es generin oportunitats per aprendre a viure experiències de canvi, pèrdua i dol que són naturals i inevitables. Amb les maletes pedagògiques, volem oferir un conjunt de recursos didàctics adaptats a diferents etapes del cicle educatiu.

Tallers facilitats per educar en tot el cicle formatiu en el canvi, la mort, la pèrdua i el dol

De forma complementària a les maletes pedagògiques, posem a la vostra disposició tallers facilitats per promoure la pedagogia de la mort, la pèrdua i el dol. Els tallers s’adapten a les diferents etapes del cicle formatiu, des d’infantil fins a Batxillerat, així com a les preferències de cada centre.

Obres de teatre i conferències teatralitzades

En col·laboració amb l’Institut de Ciència i Teatre, us oferim la possibilitat d’organitzar per l’alumnat del vostre centre educatiu obres de teatre i conferències teatralitzades. Aquestes conferències aborden d’una manera rigorosa i al mateix temps educativa, accessible i amena qüestions com, per exemple, el cicle de la vida i la mort, o malalties específiques de gran prevalença en la nostra societat como l’Alzheimer o el Parkinson. Aquestes intervencions poden ser recursos útil per despertar vocacions i impulsar projectes i treballs de recerca.

Institut de Ciència i Teatre

‘El cor no oblida, una història sobre Alzheimer’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘A la recerca dels records oblidats’ (per estudiants de 5è i 6è de Primària) – Veure dossier artístic

‘El do de la intuïció, una història sobre Parkinson’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘La història de la diabetis’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic

‘El color de les cortines’ (per estudiants de l’ESO) – Veure dossier artístic (FALTA LINK A ESTE DOSSIER)

‘El cor no oblida’, una trobada musical intergeneracional

Us oferim organitzar trobades musical intergeneracionals entre alumnes d’educació secundària i persones grans residents en centres socials i sanitaris de la nostra comunitat, especialment aquelles que pateixin Alzheimer. Desprès d’assistir conjuntament a l’espectacleEl cor no oblida. Una història sobre l’Alzheimer, les persones estudiants crearan playlists musicals que faran que, al escoltar-les plegats, les persones grans recordin els grans moments de la seva vida.


Acomiadar-nos de les persones que estimem, o recordar-les, com realment volem fer-ho

Si en el vostre centre educatiu voleu organitzar un acte de comiat o de record per alguna persona estimada, podem ser al vostre costat per ajudar-vos a fer-ho d’una manera autèntica i personalitzada.


Consulta els Recursos per tota la comunitat per descobrir altres d’activitats en les quals pots participar.

Registra’t a la Plataforma Digital per accedir als recursos que oferim.

Si ets una entitat, contacta amb l’Agent de Suport a la Xarxa Comunitària Cuidadora per registrar-t’hi.